Negatív információk a cégkivonatban

Negatív információk a cégkivonatbanA cégkivonatokat elsősorban céges, hivatalos ügyekhez használjuk, azonban van még egy nagyon fontos felhasználási terület, a negatív információk vizsgálata cégkivonat segítségével.

Azzal szinte mindenki tisztában van, aki céges ügyeket intéz, hogy milyen alap dolgokat (pl. a cég neve, székhelye, telephelyei, cégjegyzékszáma, adószáma stb.) tartalmaz egy cégkivonat. Ideális esetben nincsenek is más fontos információk egy cégkivonatban, mert ha vannak, az nem jelent sok jót.

Ha az igénylés pillanatában fennállnak bizonyos helyzetek, akkor a cégkivonat tartalmazni fogja ezeket is. Olyan dolgokra kell itt gondolni, mint pl., hogy egy cég ellen csődeljárás vagy felszámolási eljárás folyik, hogy adótartozással, adóhiánnyal rendelkezik, hogy végrehajtás folyik ellene stb. Mondani sem kell, ezek olyan dolgok, melyek jobb, ha nem fordulnak elő vállalkozásunk partnerénél. 

A negatív információk elkerülése természetesen nem csak a partnerünk cégkivonatában fontos, hanem a saját cégünkében is. Mivel szinte minden céges ügyintézéshez szükség van cégkivonatra, így a mi partnereink vagy a bankok, hivatalos szervek is látni fogják, ha a cégünknél valami nincs rendben.

Arra is ügyelni kell, hogy fontos céges kapcsolatok esetén érdemes a cégkivonatot rendszeresen lekérni. A pár ezer forintos ár 2-3 havonta nem olyan nagy összeg egy vállalkozás életében, és nagyon sok kellemetlenséget meg tudunk spórolni azzal, ha időben értesülünk a céges partnerek problémáiról.