Néhány fontos információ a cégkivonattal kapcsolatban

Néhány fontos információ a cégkivonattal kapcsolatbanCégkivonat nagyon gyakran szükség van, emiatt érdemes tisztában lenni az alapokkal cégkivonat igénylés előtt. Mutatjuk, hogy mit érdemes tudni a dokumentumról, a beszerzéséről.

Talán a legfontosabb információ a cégkivonat érvényessége, a dokumentum 30 napig érvényes, de vannak olyan helyek, ahol a 30 napos már nem felel meg, hanem pl. maximum 14 napban határozzák meg az érvényességi időt. Mivel a cégkivonat feladata az, hogy a hatályos információkat tartalmazza, így minél rövidebb a felhasználási idő, annál biztosabb, hogy nem történ változás az adatokban a dokumentum kiállítása óta.

Cégkivonatot igényelni online a legegyszerűbb, a folyamat nagyon egyszerű és gyors. Online igénylés esetén ugyanúgy lehet számlát kérni, mint személyes beszerzés esetén, és elektronikus úton fogjuk ezt a számlát megkapni.

A szükséges cégkivonat típusát a felhasználási hely határozza meg, általában elő van írva, hogy milyen cégkivonatot fogadnak el az adott ügyintézés során. Ha biztosra akarunk menni, akkor a papír alapú közhiteles cégkivonat a legmagasabb hitelesítés, mindenhol elfogadják.

Különbséget kell tenni az idegen nyelvű és a külföldi felhasználásra szánt cégkivonat között. Idegen nyelvű dokumentumot hazai felhasználásra szánják, külföldön az ún. Apostille cégkivonatot fogják elfogadni.

E-hiteles dokumentumot csak akkor kérjünk, ha azt biztosan elfogadják, ugyanis ennek megnyitásához speciális (de ingyenes) programra van szükség. Szerencsére általában, ahol ezt elfogadják, ott külön jelzik is, hogy megfelel az e-hiteles cégkivonat.