Az elektronikai eszközökkel tervezni kell, ha napelemre váltunk

Sokan talán nem is gondolnák, de az elektronikai eszközökkel bizony tervezni kell, ha valaki napelemre vált. Elsőre ez kissé zavarosnak tűnhet, hogy mi köze a napelemnek ahhoz, hogy hány hűtő van bedugva a falba és megy-e a légkondicionáló, de akár hisszük, akár nem, komoly összefüggés van a kettő között. De haladjunk csak szépen sorban.

Ha valaki rászánja magát és napelemes rendszerre vált, akkor a határozott döntést jó eséllyel hosszas mérlegelés és tervezgetés előzte meg. Mert bizony nem egy egyszerű döntés, hogy mától napelemek adják az áramot; alaposan utána kell járni, hogy megéri-e napelemre váltani és milyen feltételekkel tud ez a váltás megvalósulni. Ha minden adott, vagyis találunk olyan céget, aki vállalja a napelemes rendszer tervezését és kivitelezését és az anyagi források is a rendelkezésünkre állnak, akkor kérhetünk konkrétan ajánlatot a saját házunkra, az egyéni adottságokat figyelembe véve. Aki már nézegetett esetleg a témában, annak feltűnhetett, hogy nem olcsó mulatság egy napelemes rendszer; a legritkább esetben van éppen annyi felesleges pénze valakinek, hogy csak úgy kiadja napelemekre. Éppen ezért többféle támogatás is rendelkezésre áll, magánszemélyeknek, vállalkozóknak, cégeknek, lakóközösségeknek… Egyszóval szinte mindenkinek, aki korszerűsíteni szeretné az otthonát. A támogatások közül szerencsés esetben a vissza nem térítendőket tudjuk igénybe venni, de az se csüggedjen, akinek nem maradt a keretből, mert kamatmentes hitel is segíti a lakás modernizálását.

Na de hogy kerülnek a napelemekhez az elektronikai eszközök, kütyük? A napelemes rendszerre váltás folyamatának következő lépése meg is adja a választ a kérdésünkre. Miután az interneten vagy akár telefonon árajánlatot kértünk, a cég munkatársai személyesen is kijönnek a házunkhoz és megválaszolják az esetleges kérdéseinket, valamint szemügyre vegyék a ház adottságait. Szép törekvés ugyanis, ha valaki napelemekre szeretne váltani, de sajnos ez nem minden esetben kivitelezhető. A háztetőnek olyan erősnek kell lennie, hogy a saját súlya mellett elbírja a napelemes rendszer súlyát is, valamint a tájolása és a lejtése is megfelelő kell legyen. Nem mindegy ugyanis, hogy egy nap hány órát süti a nap a napelemeket, mert ha mindössze pár óráról van szó, akkor nem érdemes ezt az alternatívát választani. Így is kiesnek az éjszakák áramtermelési szempontból, mert érthető módon, nem süti a nap a napelemeket. De ezt az inaktív periódust ki lehet küszöbölni vagy a napközben megtermelt áramfelesleg elraktározásával, vagy az áramszolgáltatóval kötött megegyezéssel. Ha a szolgáltató hálózatára van kötve a napelemünk, megoldható, hogy a napközben termelt felesleget átvegye az áramszolgáltató és cserébe mi éjszaka kapjunk áramot. Összességében így is nulla forintos számlánk lesz, mert a két árammennyiség kiegyenlíti egymást. De visszatérve a tervezéshez, nem csak a tető állapota és tájolása fontos egy napelemes rendszer tervezésekor, hanem a háztartás áramigényének felmérése is.

Ez általában úgy szokott történni az elektronikus ajánlatkérés során, hogy meg kell adni, eddig mekkora összeget fizettünk az áramszolgáltatónak vagy milyen áramfogyasztás szerepelt a számlákon. Ha nem tervezünk semmilyen elektronikai eszköz vásárlást, akkor ez nem túl bonyolult feladat, de ilyen szerintem nincsen. Mindenki bővíti a háztartását egy új tévével vagy hűtővel, egy mosógéppel vagy akár légkondicionálóval az évek során. Mert ha a ház áramigényét mérjük fel, akkor nem csak a mostani állapotot kell szem előtt tartani, hanem a jövőben tervezett bővítéseket is, ugyanis egy napelem évtizedekig áll a háztartás szolgálatában. Ideális esetben úgy van méretezve a napelemes rendszer, hogy pont kielégíti a háztartás energiaigényét, de nem termel felesleget. Nem érdemes arra játszani, hogy a szükségesnél sokkal nagyobb teljesítményű napelemet vásárol valaki; egyrészt, a napelem ára nem filléres tétel, másrészt pedig az áramszolgáltató nem túl kedvező áron veszi meg tőlünk a felesleget, úgyhogy nem ebből fogunk meggazdagodni, hogy sokkal több áramot termelünk. Szóval, ha megnézzük, jelenleg mennyi áramot fogyasztunk és hozzáadjuk a jövőben vásárolni kívánt eszközök fogyasztását, akkor nagy vonalakban már meg is kapjuk, mekkora teljesítményű napelemre van szükségünk. Senki ne essen kétségbe, nem nekünk kell ezt kimatekozni, a napelemes rendszer felszerelésével foglalkozó cég szakemberei elvégzik a szükséges számolásokat.

Miután alaposan elmerengtünk az elektronikai eszközeink fogyasztásán és ezt a szakemberekkel is közöltük, kézhez kapjuk az árajánlatot. Ha elégedettek vagyunk vele, vagy legalábbis meg tudunk vele barátkozni, akkor elindulhat a végeláthatatlan papírmunka, nyomtatvány kitöltögetés és űrlap beadás. Az egész folyamatnak ez a leghosszadalmasabb lépése, de megéri a fáradozást, mert ezután már csak a felszerelés van hátra. Ha az összes papíron átrágtuk magunkat, akkor már csak egyetlen napot kell adnunk a szakembereknek, akik néhány óra leforgása alatt felvarázsolják a tetőnkre a napelemes rendszert. Itt akár véget is érhetne a folyamat, de fontos tisztában lenni vele, hogy a felszerelés másnapján hiába cirógatják a napsugarak a napelemeket, azok még nem termelnek áramot. Ugyanis az áramszolgáltatóra is szükség van, hogy leellenőrizzen mindent, hitelesítse a dolgokat és a hálózatra kösse a napelemünket. Csak ezután indulhat az áramtermelés, innentől viszont nincsen megállás.