Egy ház is lehet energiatakarékos: napelemeket a tetőre

Engem mindig is nagyon érdekeltek a technológiai és elektronikai újítások vagy fejlesztések. Mindig lenyűgöz, ha valami új, korábban ismeretlen dolog kerül a piacra. Ugyanígy szeretem a minőséget is. Sajnos vagy nem sajnos, ha elektronikai eszközökről van szó, akkor általában kicsit mélyebben is a zsebembe nyúlok. Hiszen például nem mindegy, hogy milyen hűtőt, vagy mikrót vásárol az ember. Mint mindenből, ezekből is vannak olcsóbbak, egyszerűbbek, amik rövid távon megfelelőek lehetnek, de ilyet azért általában hosszabb távra vesz az ember. Az előző hűtőnk is például egy drágább fajta volt, és majdnem 20 évig működött. Míg mosógépből olcsóbbat választottunk, és körülbelül 5 év alatt tönkre is ment. Persze, ez nem minden esetbe van így, de én inkább biztosra szoktam menni.

Kriszta barátnőm is így van ezzel, mindig mindenben a minőséget keresi. Pár hónapja teljesen rákapott a napelemekre, és elhatározta magát, hogy neki is szüksége van erre a technológiára, hiszen nagyon jó spórolási lehetőség. Hallotta, hogy napelemek pályázatok útján is kiépíthetőek, és nekiállt, hátha talál valami érdekeset.

A napelempalyazatok.hu weboldalán olvasott is egy olyan megoldást, ami számára tökéletes lehet. Ez egy olyan lehetőség egyébként, amivel szerintem mindenkinek élnie kellene, akinek napelemeket szeretne, illetve, sokkal több helyen is hangoztatni kellene, hogy minél többekhez eljusson a hír.

napelemek pályázatok

Szóval tehát, ez a lehetőség egy hitel, de egy 0%-os hitel, amit magánszemélyek és társasházak is igényelhetnek. Ennek Kriszta azért is örült meg nagyon, mert mielőtt rátalált a már említett weboldalra, ő csak olyan lehetőségekről olvasott, amik vállalkozások számára elérhetőek.

Szigorúan véve ugyan ez nem egy napelemes pályázat, de egy szuper ötlet szerintem. Előnye, hogy mivel hitelről van szó, nem kell hosszú évekig gyűjteni egy napelemes rendszerre, ahogyan a családi kasszát sem kell teljesen kiüríteni. Azonban természetesen, ennél a hitelnél is szükséges önerőt felmutatni, egészen pontosan ez 10%-ot jelent. A felvehető hitelösszeg pedig maximum 10.000.000 forint lehet, a legkisebb összeg pedig 500.000 forint. Vagyis, ezzel a hitellel akár egy teljes rendszer kiépítése is lehetővé válik, de akár kiegészíteni is lehet az erre félretett összeget.

Szerintem a napelemek pályázatok segítségével történő elérhetősége azt is mutatja, hogy nincs elég a napelemekből. Amit mondjuk én meg is tudok érteni, hiszen tényleg több millió forintos összegbe kerül ez a technológia. Habár, egy idő után megtérül, de sajnos csak keveseknek van annyi fölösleges pénze, hogy anyagi segítség nélkül belevágjon egy ilyen projektbe.

A napelempalyazatok.hu egyébként egy napelemekkel foglalkozó cég weboldala, a Pentele Solar Kft.-hez tartozik. A honlapjuk nem csak ilyen, és ehhez hasonló információkkal van tele, mint az említett hitel lehetőség, de ők maguk napelemes rendszerek felépítésével is foglalkoznak, a tervezéstől kezdve egészen a beüzemelésig. Így ennek megfelelően található az oldalukon egy ajánlatkérő űrlap, aminek beküldése után felkeresik a leendő ügyfelet.

Kriszta is élt ezzel a lehetőséggel, és nagyon készségesnek bizonyultak, ugyanis minden kérdésére válaszoltak, és a segítségükkel meg is fog valósulni a „napelemes projekt”.