Ha acetilén palack kell valakinek, ide forduljon!

Előfordul, hogy az élet olyan kihívások elé állít minket, amiről korábban azt sem tudtuk, hogy léteznek. Számos ilyen eset jöhet szembe, és nem is feltétlenül biztos, hogy a saját életünkből. Jó, rendben, vannak, akik úgy állnak hozzá az élethez, hogy ami nem az ő gondjuk, azzal nem is hajlandóak foglalkozni, és azt is aláírom, hogy így könnyebb lehet. De ha mindenki megtagadná mástól a segítséget csak azért, mert nem az ő gondja, akkor egy sokkal szomorúbb világban élnénk. Sőt, tovább megyek, egy sokkal kevésbé fejlettben is, hiszen ha mindenki mindent megtart magának, akkor egy lépést sem haladunk előre. Hasonló gondolatok kavarogtak bennem, mikor egy munkatársam mesélte, hogy az apjának, akinek egyébként lakatos műhelye van, gondot okoz az acetilén palack utánpótlás, mert egyrészt nagyon drágán tudja csak helyben beszerezni, másrészt nagyon sokszor nincs ideje elmenni érte, ezért inkább takarékoskodik. Felötlött bennem, hogy ugyan miért is ne lehetne ezt áthidalni valami olyan szolgáltatással, ami nem okozna neki veszteséget? Nem is gondoltam volna, hogy pont én fogom neki megtalálni a megoldást.

Egy elektronikai szakboltban dolgozom már évek óta, ahol különböző háztartási gépeket, szórakoztató elektronikát, és minden egyebet árulunk. Nem mondom, hogy a legnagyobb szakértővé váltam, de az az igazság, hogy rám ragadt ez-az az idők folyamán. Például nem jövök avarba, ha egymás után az egyik vevőnek egy laptopról, a következőnek pedig egy mosógépről kell beszélnem. Nagyobb helyeken ezt azzal oldják meg, hogy különböző részlegekre van osztva az üzlet, és mindegyikért más ember a felelős. Mi azonban kicsik vagyunk ehhez képest, így mindenki kénytelen szinte mindenhez érteni. Persze előfordul, hogy egyik-másik kollégától gyors segítségre van szükségünk, de az ilyesmi nem tart tovább néhány percnél. Mindenesetre jó tudni, hogy általában számíthatunk egymásra. Nos, az egyik munkatársam nem csak az elektronikához ért, hanem a vashoz is, hiszen az apukája mellett gyerekkorától kezdve gyakorlatilag kitanulta a lakatos szakmát, éppen csak papírja nincs róla. De valamiért ez sosem érdekelte igazán, másfelé húzott a szíve.

Mikor éppen üresjárat van, olyankor rendszerint vagy elfoglaljuk magunkat, vagy beszélgetünk erről-arról. Rengeteg témát érintünk ilyenkor (persze nem egy beszélgetésen belül), úgy, mint közélet, magánélet, szakmai kérdések, de korábbi tapasztalatokat is cserélünk néha. Az emlegetett kolléga például rengeteget mesélt már a vasművességről, és arról, hogy mi hogyan készül. Az egész azzal kezdődött, hogy tanakodtunk, hogyan is készülhetett az a régi erkélyrács, ami a fölöttünk lévő lakáson van. Mindenféle tippünk volt, hogy milyen eljárással gyárthatták, erre berobbant Isti, aki töviről hegyire elmagyarázta az egész folyamatot. Nekünk persze tátva maradt a szánk, hogy ilyesmit is tud, így derült ki, hogy egy lakatosmester fia, aki nem vitte tovább a szakmát, de rengeteget dolgozott benne. Az különösen érdekelt, hogy hogyan működik a lánghegesztő, amihez acetilén palack és oxigén kell, és amivel elképesztő magas hőmérsékleteket lehet elérni. Sose gondoltam volna, hogy például a lángvágáshoz is ezeket használják, a filmekben nem szokták mutatni.

De nem csak ehhez használható ám az acetilén palack és az azzal előállítható koncentrált láng, hanem a vas megmelegítéséhez is, ha nincs lehetőség tűzben felhevíteni. Kisebb, aprólékosabb kovácsoláshoz, alakításhoz tökéletes, mert kis területet lehet vele nagyon felmelegíteni. Használják még ezen kívül lágyításhoz, hőkezeléshez, sőt, hegesztéshez és forrasztáshoz is! Korábban nem tudtam, hogy ez utóbbi kettő között mi a különbség, de szerencsére most már sokkal jobban képben vagyok a dolgokkal! A hegesztő szakma kicsit mindig is izgatott, vagyis hogyan lehet hővel anyagokat egyesíteni, legyen szó akár acélról vagy színesfémről. Az acetilén palack és a lánghegesztés csak vashoz és acélhoz jó, és már egy kicsit el is szállt felette az idő, de az öreg szakik még nagyon jól tudják használni.

Szóval egy nap ez a vasas múltú kolléga panaszkodott, hogy az apjának gondjai vannak a gázellátással, és neki is elpanaszolta a dolgot. Ha kifogy az acetilén palack, és nincs helyette másik, akkor órákra meg kell állni a munkával, míg beszerez helyette egy másikat, ráadásul a szállítás is nagyon macerás még egy furgonnal vagy nagy személyautóval is. A gázpalack szállításának speciális feltételei vannak, és még így sem mondható teljesen veszélytelen műveletnek. Éppen ezért így gyakorlatilag kicsit illegálisan szállította eddig a palackokat, de mostanra már a mozgatásuk is terhet jelent a számára. A legújabb fejlemény az volt, hogy a helyi gáztelep ismét vagy 20%-kal megemelte a palackok árát, így pedig nagyon nehéz helyzetbe hozták az öreget. Eddig is csak kisebb munkákat tudott elvállalni a dereka miatt, most viszont, ha folytatni akarja, akkor nagyon át kell gondolnia mindent, ha folytatni akarja. Elismerem, ez így nagyon nehéz, pláne annak tudatában, hogy egy igazi, régi vágású mesteremberről van szó, aki egész életében ezt csinálta, kár lenne, ha emiatt adná fel az egészet.

Egyszer, ahogy éppen a netet bújtam, ráakadtam egy weboldalra, ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Nem is igazán magamért, inkább a kollégám és az apukája miatt, ugyanis ez egy gázcsere telep honlapja volt, akik extra gyors házhoz szállítással is vállalnak gázpalack árusítást. Rögtön gondoltam, hogy ez érdekes lehet, hiszen ha jól gondolom, akkor ez egy csapásra megoldaná az öreg gondjait! Megnyitottam és kicsit jobban utánanéztem, végül pedig kiderült, hogy nem csak acetilén palack, de minden más egyéb gáz is van náluk, ami ipari felhasználásra alkalmas! Van oxigén, PB, argon, corgon, szóval amiről eddig hallottam, hogy a vasiparban használatos. Mindemellett pedig pont Pest megye északi régiójában illetékesek, ami külön jó, hiszen a műhely is ott található! És telefonon el lehet mindent intézni, nem kellene az idős faternak hosszasan online megrendelőt kitöltenie. Csak felhívja a számot, a munkatársak felveszik a rendelését, és rövid időn belül már ott is van a palack! Ezt meg kellett mutatnom a kollégámnak!

Mondanom se kell, azonnal lecsapott rá, mint a sólyom a prédára! Kijegyzetelte a számot, és rögtön hívta is fel a faterját, hogy elújságolja neki. Mindent elmesélt, amit csak megtudtunk, többek között azt is, hogy a gazpalackfutar.com akár néhány órán belül is házhoz szállít, így ha nem tud előre rendelni, hanem SOS szüksége van valamire, akkor is tud hozzájuk fordulni! Egyértelmű, hogy az öreg szaki nagyon boldog volt, nem győzött köszönetet mondani érte! Amennyire én tudom, a környékén lévő telepre azóta se ment vissza, ehelyett valahányszor csak gázra van szüksége, az általam talált céget hívja. Komolyan mondom, valamiféle büszkeséggel is eltölt, hogy tudtam segíteni, és ha a jövőben valakinek hasonló gondja lesz, egyértelműen ezt a vállalkozást fogom ajánlani!