Már megint a napelemes rendszerek…

Korábban már volt szó arról, mit is jelent az, hogy napelemes rendszer, annak kapcsán, hogy milyen pályázati lehetőségek érhetők el a témában. Fontos ügy ez továbbra is, hiszen itthon talán az a legnagyobb ellensége az ilyen jellegű fejlesztéseknek a háztartásokban, hogy nincs rájuk pénz. De a különböző pályázatok által kínált segítséggel és anyagi támogatással többen is lehetőséget kaptak és kapnak arra, hogy saját napelemes rendszert telepítsenek.

De most legyen szó arról, hogy miért is olyan jó ez. Ígérem nem lesz bonyolult, induljunk csak az út elejéről. Egy napelemes rendszer telepítése során első lépésként fel kell mérni a ház, a tetőszerkezet, illetve a házban futó villamos hálózat állapotát. Amennyiben bármelyik nem megfelelő a telepítéshez, az automatikusan azt vonja maga után, hogy korszerűsíteni kell. Tehát, hogyha ilyen jellegű fejlesztésre adjuk a fejünket, akkor számolhatunk vele, hogy ez más házban és ház körül lévő technikában is fejlődést fog hozni, sőt mi több, alapfeltétele lesz ez a fajta előrelépés.

Ha egy lépéssel továbbhaladunk jön a teljesen evidens magyarázat, amiért a legtöbben ezt az utat választják: búcsú a villany számláktól. Ugyanis a napelemes rendszerek működési elve alapján nem spekuláció, hanem konkrét tény, amivel számolni lehet, hogy miután visszahozta az árát, gyakorlatilag nulla forintos villany számlákat kell majd befizetni. Nyilván a rendszer használati díj megmarad, hiszen a megtermelt energiát nem tároljuk, hanem feltöltjük a hálózatra, majd amikor szükség van rá, onnét használunk mi is, de ez azt jelenti, hogy az energiafogyasztásunk és feltáplálásunk gyakorlatilag kioltja egymást, vagy még többet is töltünk vissza, mint amennyit felhasználunk. Éppen ezért egy jól megtervezett napelemes rendszer esetében egyáltalán nem elképzelhetetlen az sem, hogy olykor-olykor az áramszolgáltató fog a felhasználónak fizetni azért, mert több áramot töltött vissza a rendszerbe, mint amennyit valójában felhasznált. Talán ez az egyik legnagyobb vonzereje ennek az energiaforrásnak.

A másik vitathatatlanul az energia zöld jellegében rejlik. A mai világban szerencsére már rengetegen felismerték azt, hogy milyen fontos szerepe van az egyes embereknek a globális felmelegedést, illetve a világunk jövőjét és persze jelenét illetően, ezért aki megteheti, olyan energiaforrásokat használ, amellyel a lehető legkevésbé használja ki a Föld készleteit és árt az élővilágnak, helyette inkább a zöld energiák közül válogat a lakóhelyének megfelelően a leghatékonyabb lehetőségek közül. Így hát nem csoda, hogy a nyugati társadalmakban a legtöbb ház tetején több napelem és napkollektor is található. A napelem pályázatok segítségével őszintén remélem, hogy ez nálunk is ilyen irányba fog haladni az elkövetkezendő hónapokban, években, évtizedekben.