Nem csak a hűtő kiválasztásakor fontos az energetikai besorolás

A családommal nemrég hoztuk meg azt a döntést, hogy elköltözünk. Lassan kezdett már pici lenni a régi házunk, szerettük volna egy nagyobbra cserélni, több szobával és nagyobb kerttel. Mivel már van két gyerekünk, és tervezünk egy harmadikat is, és én mindenképp úgy szeretném, ha az összes gyereknek lenne külön szobája, mindenképp szükséges volt akár ez a lépés, akár az, hogy bővítjük a régi ingatlant. Mivel azonban úgy számoltuk, hogy az akár még drágább is lehetne a végére, végül a költözés mellett döntöttünk.

Mondanom sem kell, nagyon sokan furán néztek rám, mikor az ingatlanhirdetéseknél feltüntetett telefonszámot felhívtam, és jeleztem, hogy szeretném az ingatlan energetikai tanúsítványát is látni. Engem teljesen meglepett, hogy mennyire kevesen vannak tisztában azzal, mi az az energetikai tanúsítvány, főleg annak fényében, hogy már évek óta nem lehet a dokumentum nélkül ingatlant ‒ néhány kivételtől eltekintve ‒ eladni.

A mienk például már jóval azelőtt készen volt, hogy feltettük volna a házról a hirdetést, érdemes ugyanis tudni, hogy egy jó energetikai tanúsítvánnyal rendelkező házat jobb pénzért lehet hirdetni, többért lehet eladni. Mivel mi ezen a lépésen már túl voltunk, tisztában voltam az energetikai tanúsítvány árakkal is, így sokban tudtam segíteni azoknak a tulajdonosoknak, akiknek a házát szerettem volna megnézni, de a tanúsítvány nélkül biztos nem mentem volna bele a vásárlásba. Mármint oké, tudom, hogy törvényileg lehetetlen is ezt megtenni, hiszen az adásvételi szerződést nem lehet aláírni nélküle, de ahogy hűtőszekrényt se veszek találomra, hanem előre tudom minden fontos paraméterét, ugyanúgy engem az ingatlannak kapcsolatban is érdekelnek ezek a dolgok.

Az energetikai tanúsítvány ugyanis pont azt mutatja meg nekünk, amit a háztartási gépek hasonló kategóriájú besorolása: minél jobb értékkel rendelkezik, tehát minél közelebb van az AA++-hoz, annál energiatakarékosabb, annál gazdaságosabb az ingatlan fenntartása, akárcsak ahogy ez a háztartási gépek esetében is működik. Gondolom, így máris érthető, miért tartottam fontosnak a papírt, miért szerettem volna olyan házat venni, aminek nagyon jók az értékei.

Sok tulajdonos szerint az energetikai tanúsítvány árak túl magasak, nem éri meg őket kifizetni, és gyakorlatilag csak egy nyűgnek tartják a szükségességét, míg én például a lehetőséget látom benne. Én nem is sokallom az energetikai tanúsítvány árakat, ha tényleg jó a besorolás, az ember több pénzt kérhet el a házáért… Mi például az EcoTeammel csináltattuk az energetikai tanúsítványt, és ahhoz képest, hogy kevesebb mint egy nap alatt, amihez ugye házhoz kellett jönnie egy szakemberüknek (és egyébként az ország bármely pontján vállalnak kiszállást), elkészült a dokumentum, egyáltalán nem került sokba. Nekem azon kívül, hogy felvettem a telefont, kvázi semmi egyéb dolgom nem volt. Szóval szerintem igazán magába szállhat, aki ilyen szolgáltatók mellett sokallja az energetikai tanúsítvány árakat.

Meg amúgy nem is csak a pénzről van szó… Ha nem jó a besorolásod, akkor is legalább kapsz egy tükröt a lakásod, házad állapotáról. Szerintem nemcsak az eladáskor kéne szükségessé tennie az energetikai tanúsítványt, hanem mindenkinek időről időre rá kéne néznie a sajátjára, hogy lássa, mennyire terheli a természetet. A hűtő kiválasztásakor sem csak a pénz miatt elsődleges szempont, hogy a minél zöldebbet válasszuk…